top of page

El zurna, zourna, Zorn, zurla, zokra, surnay, surnai, zamr, zamour o mizmar, és un instrument de vent de llengüeta doble de la gran família dels oboè els orígens es remunten al segle VIII.

 

El zurna s'ha expandit per tots els països d'origen musulmà, notablement a Turquia, a Armènia, a l'Iran, a Síria, a l'Iraq, al Líban, a Egipte, al Magreb, al Níger, a Grècia (també conegut com pipiza i karamouza) i als Balcans. Encara que existeixen variacions en altres llocs de l'Extrem-Orient, a Asia central i Sud-est i a l'ÍIndia.

En l'època de l'imperi otomà, per la seva considerable sonoritat, aquests instruments s'utilitzen dins de la música militar dels geníssers: les Mehta (bandes militars otomanes).

ZURNA 3.jpg
ZURNA 4.jpg

El duduk és un instrument de vent, de llengüeta doble i tub cilíndric i recte, que és propi de la música tradicional armènia.

La seva popularitat a Occident ha augmentat en els darrers anys gràcies a fets com la difusió dels enregistraments del gran músic Jivan Gasparian, i la inclusió del seu so en diferents bandes sonores tant de films com de videojocs. Destaquen Gladiator, The Crow, La Casa Rússia o Munic amb música -respectivament- de Hans Zimmer, Graeme Revell, Jerry Goldsmith i John Williams. D'altra banda, la UNESCO ha declarat que és una obra d'art del patrimoni intangible de la Humanitat

S'ha parlat d'una possible antiguitat de l'instrument d'entre 1500 i 3000 anys; això el faria un dels instruments més antics d'aquest tipus, i se'n coneixen nombroses representacions de l'edat mitjana.

DUDUK.jpg
duduk 2.jpg
bottom of page