top of page

La gralla és un instrument musical de vent i un instrument de fusta de doble canya i tub cònic, àmpliament fet servir en el folklore català. 

Igual com la dolçaina valenciana -instrument amb el qual guarda una gran similitud; alguns consideren que és el mateix instrument amb dues variants- prové de les antigues xeremies àmpliament difoses des de l'Edat mitjana i fins al Barroc. 

També se l'anomena grall de pastor, xaramita o xirimita. Probablement, el nom de l'instrument prové del seu so estrident en referència al crit d'una gralla.

És conegut per ser l'instrument que es fa servir durant la càrrega i descàrrega dels castells o que toca la música del ball dels gegants i cabuts. Sovint s'acompanya d'algun instrument de percussió com el tabal.

La mitjanit de Nadal es feia servir per simular el cant de gall i anunciar així el nou dia.

Antigament les persones que viatjaven soles duien una gralla entre les seves possessions amb la creença que li serviria per espantar els éssers fantasiosos que viuen en la natura.

La persona que toca la gralla s'anomena graller o grallaire encara que en les Caramelles el que tocava aquest instrument se'l solia anomenar grall o grai.

GRALLA 2.jpg
GRALLA.jpg
DULZAINA.jpg
DOLÇAINA VALENCIANA
bottom of page