top of page

L'Obra

La suite Trencanous, op. 71, és un ballet, l'argument del qual es basa en un conte d'Ernest Hoffmann titulat Trencanous i el rei dels ratolins, que l'any 1880 estava de moda a Sant Petersburg.

 

El conte narra l'amor d'una nena, Clara, per un ninot que Drosselmeier li regala el dia de Nadal i que té la forma de trencanous. La nit de Nadal Clara s'adorm al costat de l''arbre de Nadal de casa seva i té un somni on veu que Trencanous i els seus soldats estan lluitant contra els ratolins i el seu rei. Clara també lluita al costat de Trencanous i junts guanyen la batalla als ratolins. En aquest moment, Trencanous es converteix en un príncep galant i els dos personatges van a un país meravellós on són tractats com a prínceps i ballen un conjunt de danses.

 

El ballet va ser estrenat l'any 1892 i va ser una de les obres més conegudes de Txaikovski.
La suite, interpretada per una orquestra simfònica, consta de vuit fragments:


   1. «Obertura miniatura»
   2. «Marxa»
   3. «Dansa de la fada del sucre»
   4. «Trepak»
   5. «Dansa àrab o del cafè»
   6. «Dansa xinesa o del te»
   7. «Dansa dels mirlitons o de les flautes de canya»
   8. «Vals de les flors»

L'Autor
Piotr Ilitx Txaikovski

 

Piotr Ilitx Txaikovski (Vótkinsk,

 7 de maig de 1840 - Sant Petersburg, 6 de novembre de 1893), fou un compositor rus del

Romanticisme. 

 

És autor d'algunes de les obres clàssiques més famoses del repertori actual, com ara els ballets El llac dels cignes i El trencanous, l'Obertura 1812, l'obertura-fantasia Romeu i Julieta, el Primer concert per a piano, el Concert per a violí, les seves simfonies núm. 4, 5 i 6 (També anomenada La Patètica) i l'òpera Eugeni Oneguin.

 

Mentre desenvolupava el seu estil, Txaikovski va escriure música en diversos gèneres i formes, incloent-hi la simfonia, l'òpera, el ballet, la música instrumental, la música de cambra i la cançó. 

bottom of page