grieg (1).jpg

Neix a Bergen, Noruega, el 15 de juny de 1843. La seva mare, pianista, li dona les seves primeres lliçons de música.

El violinista Ole Bull, en una visita a la família, escolta una interpretació del petit Edvard, i veient les seves dots per la música l'anima a anar a Alemanya a estudiar, ja que a Noruega no hi havia escola oficial de música. Amb 15 anys entra al Conservatori de Leipzig (Alemanya)

Comença a tenir dolences respiratòries. Quatre anys després fa el seu debut com a pianista a Bergen, la seva ciutat. Després marxa a Copenhaguen a continuar els seus estudis.

Allí coneix a l'escriptor Hans Christian Andersen i al músic Rikard Nordraak, autor de l'himne nacional noruec, els quals desperten el seu interès pel folklore escandinau.

Als 22 anys realitza un viatge a Roma, i en tornar s'instal·la a Oslo, on funda l'Acadèmia Noruega de la Música i és director de la Societat Filharmònica.

Grieg té molts enfrontaments amb els crítics i músics més conservadors, ja que no comparteixen la idea que les escoles s'han de basar en la música folklòrica noruega. És per això que les seves obres no s'aprecien en un primer moment.

Als 24 anys es casa amb la seva cosina, la soprano Nina Hagerup, excel·lent cantant i font de gran inspiració pel compositor.

Franz Liszt reconeix el seu talent i l'anima a dedicar-se a la composició.

Als 31 anys, gràcies a la subvenció del govern noruec, es pot dedicar de ple a la composició.

L'any següent escriu l'obra que el farà famós, Peer Gynt. Gràcies a l'execució de les seves obres a Londres, rebrà el reconeixement internacional.

Als 42 anys torna a la seva ciutat natal, Bergen. Al 1898 funda el Festival de Música Noruega i es dedica a fer gran gires per l'estranger.

Mor 4 de setembre de 1907, a l'edat de 64 anys.

581830_poster_l.jpg

​Algunes de les seves obres són:

  • Concert per piano i orquestra en la menor

  • El retorn al país

  • En temps de Holberg

  • Ferides de cor

  • L'última primavera

  • Olav Trygvason

  • Peer Gynt