El djembé és un instrument de percussió, concretament de la família dels instruments membranòfons.

L'instrument va néixer a l'antic Imperi Mandinga, aproximadament entre les localitats de Bamako (Mali) i Kankan (Guinea), des d'aquí va migrar posteriorment a Senegal, Costa d'Ivori i Burkina Faso, formant part integral de la música i las tradicions de la zona. 

Com a resultat de las diferències en la forma, la densitat de la fusta, els gravats interns i la pell, existeix una amplia gama de tons que es poden realitzar amb el djembé. Així doncs, picant la membrana en la zona central produeix notes més greus i picant a la vora es produeixen sons més aguts. En un djembé ben afinat s'obtenen sons greus, mitjans i aguts ben diferenciats.

Tradicionalment, els djembés tenen uns 30 cm de diàmetre, amb una variació aproximada d'entre dos i sis centímetres. En poden trobar de dos tipus: els tradicionals, fets de forma artesanal amb fusta,i els moderns que poden estar fets de fusta o fibra per al cos, amb la membrana de pell natural o sintètica.

Avui en dia, el djembé, s'utilitza en diferents àmbits musicals, des de la música tradicional africana fins a grups de reggae o música electrònica. Se'l considera un instrument extremadament versàtil i és un dels primers membranòfons que va existir en el món.

djembe.jpg
djembe 2.jpg