El Balafon és un instrument idiòfon de teclat de fusta, amb ressonadors de carbassa, oriünd de l'Africa. El so és produït en colpejar les barres afinades amb dos malles encoixinades. 


És de la mateixa família de percussió afinada a la qual pertanyen els instruments xilòfon, marimba, glockenspiel i vibràfon. El Balafon va donar origen a la marimba desenvolupada en territori americà.

Hi ha molts tipus de Balafon. Alguns fan servir com a caixa de ressonància un simple forat a terra, altres utilitzen carabasses, els hi ha de petits i portàtils i altres tenen enormes dimensions, fins al punt que es requereixen fins a quatre intèrprets (com és el cas d'alguns xilòfons africans les làmines poden arribar a mesurar un metre de llarg). 

És molt freqüent que el balafón formi grup amb instruments com la kora a l'Africa occidental (cordòfon de so dolç que utilitza una carbassa com a caixa de ressonància) o amb la sanza o piano de polzes a l'Africa central, instrument de petites dimensions amb laminetes de bambú o metàl.lics que es premen amb els dits. A més, diversos xilòfons poden formar un conjunt de tres instruments, un que dirigeix i dos que fan l'acompanyament, però algunes orquestres de Balafon a sud-àfrica consten de fins a 30 instruments.

BALAFON 2.jpg
BALAFON.jpg